Town

For this bespoke kitchen furniture project, our client had the help of local interior designer, Wendy Dent, as well as their sister, an experienced lighting designer, to remodel and future-proof this wonderful 1930’s semi and garden. With sofa bed in the front room and a downstairs shower room, the client explained how the redevelopment of this property was considered with the needs of aging in mind. In keeping with the period of the house, our client had been inspired by the work of designer, Charlotte Perriand. A clear nod to this aesthetic was embodied within the stunning bespoke glass and metal pocket door. This was commissioned to lead from the existing house, connected seamlessly across its threshold on through to the kitchen diner and living extension, then on to the long, landscaped garden, brimming with planted beds and trees beyond the wall of glass retractable doors. Wood & Wire were commissioned to create bespoke kitchen furniture which led from the kitchen through into the fitted furniture of the lounge area, and on to the restoration of the client’s vintage dining table.

The U-shape kitchen layout with an opposing wall configuration begins to the right of the entrance from the main house, with a tall larder cupboard housing the integrated Siemens fridge freezer. With additional storage above, the layout drops down to a single illuminated open shelving unit and a run of base units below. At base level, a single-door cupboard, integrated dishwasher, and sink unit with seamless white Corian sink to match the white Corian units with upstands, all lead towards a pull-out spice rack and corner unit. Turning the corner, two three-drawer units sit below the integrated Siemens induction hob. A large sliding door cupboard with a single illuminated open aperture spans the wall above.

Turning the corner once more, a triple run of double-door cupboards juts out from what would have been the original exterior wall, leading to a small breakfast bar for one at its end. To its other side, the peninsula dons a laidback look with open book shelving which helps separate the kitchen and lounge. Running seamlessly alongside it, stopping at the full height patio doors at the far end of the room, is the lounge’s TV console unit. A sophisticated mix of oak veneered plywood, open shelving and sliding doors accommodates the usual lounge suspects: TV, record player, video, Sky box, CD’s and so on.

Opposite the lounge is the dining area. Here, we were invited to restore our client’s vintage table and did so using a desktop linoleum in the same colour as the top face of the living room furniture. Moving back, towards the main entrance to the room opposite the kitchen, is the last run of kitchen units: a floor-to-ceiling configuration of tall larder units, nestled between the original exterior wall and the internal connection wall. This last run comprises a larder cupboard with pull-out internal drawers, two integrated Siemens ovens and warming drawer, a drinks cabinet and additional cupboard, and drawer storage. The scheme is a calming collection of blue laminates and oak, coupled with white painted walls and ceiling, white Corian surfaces and a dark blue Karndean floor throughout.

Kitchen Cabinets   -  Birch Plywood    |    Worktop  -  White Corian | Kitchen Doors and Drawers  - Blue Laminates, Blue Linoleum and Oak Veneer   |  Appliances  -  Siemens